Ручні гранати призначені для кидання, тому вони легкі. Але коли їх скидають з дронів, це може бути недоліком. За словами чоловіка на прізвисько “Льоша”, київського зброяра-аматора, який займається виготовленням зброї, гранати важать лише 300 грамів і не мають достатньої “убивчої сили”. За його словами, після вибуху гранати російські солдати “часто просто тікають”. Три місяці тому Льоша з групою друзів, працюючи вдома, розробив альтернативу: 800-грамову протипіхотну бомбу під назвою “Зайчик”, або “Кролик”. Група використовує 3D-друк для виготовлення корпусу бомби, а потім відправляє його для наповнення вибухівкою С4 та шматками сталевої шрапнелі. Під час випробувань, каже Льоша, ця шрапнель розрізає дерев’яні дошки “як масло”.

Про українських зброярів-аматорів пише The Economist, передає ChesnoNews.

“Зайчик” – лише один із прикладів смертоносних інновацій, які з’явилися в Україні за 17 місяців після російського вторгнення. Запаси багатьох боєприпасів заводського виробництва скоротилися в міру того, як тривають бойові дії. Але необроблених вибухових речовин залишається багато. Це допомогло створити аматорську збройову промисловість, яка займається постачанням солдатам на фронті саморобної зброї для боротьби з російськими військами.

Щотижня команда Льоші друкує пластикові корпуси близько 1000 “цукеркових бомб”, як стали називати ці саморобні вибухові пристрої. Але український офіцер, який виступає військовим контактом команди, хоче 1500 на день. Інша група аматорів, армія “Друк”, за останні чотири місяці виготовила понад 30 000 цукеркових бомб. “Сват”, їхній лідер, каже, що темпи виробництва зростають. І ще більше надходить з-за кордону.

Яніс Озолс є засновником латвійського відділення “Диких бджіл”, групи волонтерів-зброярів з-за меж України. Він вважає, що з листопада 2022 року з Європи було відправлено щонайменше 65 000 бомбових снарядів. (Українські митники закривають на це очі, класифікуючи такі вантажі як дитячі іграшки або підсвічники).

Саморобні боєприпаси не є прямою заміною заводським. Але вони мають свої переваги. По-перше, вони дешеві. Емануель Змудзінський, волонтер організації “Дикі бджоли” з Лодзі, Польща, виготовляє компоненти – носовий конус, тіло і хвостовий плавник – для 27-сантиметрової моделі під назвою “Велике яйце” менш ніж за 3,50 євро (3,85 доларів США), не враховуючи вибуховий вміст, на 3D-принтері, який коштує близько 1200 доларів. Без необхідності переналаштовувати виробничі лінії, цукеркові бомби можна легко виготовляти різних розмірів. Це допомагає операторам дронів найкращим чином використовувати корисне навантаження конкретної моделі.

Розумні інновації зробили бомби напрочуд ефективними. Ті, що призначені для ураження піхоти, мають центральний циліндр, в який запакована вибухівка. Простір навколо нього заповнений металевими осколками, які розлітаються назовні, коли бомба вибухає. У перші дні багато бомб використовували цвяхи як осколки. Але випробування (які включали в себе розбивання шрапнелі об аркуші дерева) виявили недолік. Тепло від вибуху частково випаровувало цвяхи.

Більші шматки уламків не випаровуються, а тому спричиняють більш тяжкі рани. Але шматки металу неправильної форми мають непередбачувану аеродинаміку. Багато з них відлітало вгору, подалі від цілі, або падало на землю, а це – марнотратство. Зараз перевага надається шарикопідшипникам – хоча вони недешеві і дефіцитні. “Дюк”, український військовослужбовець з Донбасу, регіону, частково окупованого російськими військами, каже, що 5-кілограмові цукеркові бомби вбивають відкриту піхоту за 20 метрів від місця падіння.

Сапери сподіваються збільшити радіус ураження ще більше. Деякі виробники таких бомб використовують програмне забезпечення для моделювання вбивчого потенціалу різних типів шрапнелі і кутів встановлення відносно заряду, розповідає один солдат у Києві, який знає про їхні зусилля.

Деякі цукеркові бомби можна використовувати навіть проти бронетехніки. Мідь і алюміній спресовані всередині цих бомб у спеціально розроблену конусоподібну форму. Коли вибухівка детонує, метали перетворюються на тонкий струмінь перегрітої плазми, який може пробити броню. (Ця ж технологія використовується в багатьох комерційних протитанкових засобах). Українські оператори безпілотників стверджують, що можуть знищувати російські танки, скидаючи ці бомби, які важать близько півкілограма, на дах машини, де броня є тоншою.

Дюк, український солдат на Донбасі, вважає, що військові безпілотники його країни зараз скидають близько 200 різних типів і розмірів цукеркових бомб. Це свідчить про творчий ентузіазм їхніх розробників. Але це також ускладнює шляхи постачання, оскільки компоненти надходять з кількох різних майстерень. Тому зараз докладаються зусилля, щоб зменшити різноманітність бомб і стандартизувати їхнє виробництво, каже пан Озолс, організатор “Диких бджіл”. Індустрія аматорів з кожним днем стає все більш професійною.