Деякі громадяни мають можливість вийти на пенсію раніше за віком, але за певних умов. У 2023 році, щоб отримати пенсію за віком, майбутньому пенсіонеру потрібно мати мінімум 30 років стажу та досягти 60 років.

Фахівці “Право на захист” розповіли, що у деяких професіях і умовах праці існують винятки. Наприклад, працівники, які займаються підземними роботами, на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці, можуть вийти на пенсію за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, після досягнення 50 років і за наявності стажу роботи не менше 25 років.

Також існують певні категорії працівників за списком № 2, які займаються іншими роботами зі шкідливими та важкими умовами праці. Вони можуть вийти на пенсію після досягнення 55 років і за наявності стажу роботи не менше 30 років.

У трактористів, які безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції, є свої умови для пенсійного віку. Вони можуть вийти на пенсію після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 30 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.

Також водії міського пасажирського транспорту і великовагових автомобілів, зайняті важкими і шкідливими умовами праці, мають свої умови для пенсійного віку. Вони можуть вийти на пенсію після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 30 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначеній роботі.

Працівники, які мають необхідний страховий стаж, зазначений для виходу достроково на пенсію у певних професіях, можуть звертатися до органу Пенсійного фонду за призначенням пенсії. Відповідно звернення за призначенням пенсії може здійснюватися у будь-який час після виникнення права на пенсію.

З 1 квітня 2021 року органи Пенсійного фонду застосовують принцип екстериторіальності при опрацюванні заяв про призначення пенсій. Це означає, що заяви про призначення пенсій опрацьовуються в будь-якому органі Пенсійного фонду незалежно від місця реєстрації чи фактичного проживання пенсіонера.