Черкаська лохина, персики, виноград, цибуля і навіть черкаський кавун. На Черкащині культивують більше південних культур. Аграрії області змінюють продовольчі акценти, аби максимально забезпечити потреби ринку.

Про це розповів начальник ОВА Ігор Табурець, передає ChesnoNews.

Плани на нинішню посівну в області із сільгоспвиробниками Черкащини вибудовували після збору урожаю-2022. Враховували продовольчу безпеку та можливий дефіцит традиційно південних культур.

– Ви бачите, що окупанти роблять, приміром, із нашою Херсонщиною: частина земель під окупацією або ж рясно всіяна вибухонебезпечними предметами, тепер ще й додались наслідки підриву ворогом Каховської ГЕС, – пояснив керманич області. – Зважаючи на це, наші аграрії цьогоріч дещо відкоригували структуру своїх посівних площ. По-перше, тепер більше вирощують овочевих культур: +22% до минулоріч. Зокрема, в сегменті борщового набору.

Окрім того, півтори тисячі гектарів земель фермери віддали під кавуни. Це вдвічі більше, ніж торік. І в цій справі новачки вже мають успіхи.

– Мав нагоду ознайомитися із досвідом одного з підприємств Золотоніщини, – ділиться Ігор Табурець. – Тут кавунами засадили 10 гектарів полів, мають і де зберігати врожай.

За цей напрям у господарстві відповідає агроном із Херсонщини В’ячеслав Кісліцин. Усією родиною стали вимушеними переселенцями через російських окупантів.

– За технологією все ідентично, – розповів агроном. – Єдине – дуже великі перепади температури тут вдень і вночі. У нас на Херсонщині більш-менш все було рівномірно, тому зріло все теж в один час. Цього року експериментуємо із сортами кавунів, дивимось, який краще адаптується до Черкащини і дасть максимальний урожай.

Збір цієї ягоди в області вже стартував. Урожай обіцяє бути хорошим.

– На славу херсонських кавунів не претендуємо, але черкаські теж добре смакують, – наголосив очільник Черкащини.