Черкаси мають намір розвивати майбутнє побратимство з містом Тур Французької Республіки. 25 серпня до Черкас завітав волонтер і представник асоціації Touraine Ukraine Емануель Меню, який ознайомився з нашим містом. В межах візиту він зустрівся з міським головою Анатолієм Бондаренком. Під час зустрічі обговорили цікаві для обох сторін проєкти.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

«Ми раді вітати вас у нашому місті й налагоджувати партнерство у такі складні часи повномасштабної війни. Адже наша держава береться не тільки за свою свободу, а й усієї Європи, – наголосив Анатолій Бондаренко. – Дякую Вам і керівництву Вашого міста за підтримку України. Зі свого боку докладемо максимум зусиль, аби співпраця між Туром і Черкасами досягла результатів».

У квітні 2023 року від Черкаської міської ради був направлений лист мерові французького міста Тур Емануелю Денісу з пропозицією налагодити співпрацю та дружні відносини між нашими містами. Аби більше дізнатися про Черкаси, делегували Емануеля Меню. Він – волонтер однієї з найбільших організацій свого регіону. З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну він особисто неодноразово брав участь у гуманітарних проектах для підтримки українського народу.

У Черкасах Емануель Меню відвідав притулок для тварин на території КП «Черкаська служба чистоти», кілька медичних закладів, Першу міську гімназію, Ротарі клуб Черкаси. Разом із учасниками асоціації «Черкаські лисиці» власноруч готував горішки для ЗСУ.

Під час зустрічі в Черкаській міській раді французький гість зазначив, що серед можливих напрямів співпраці насамперед бачить проекти в галузі екології, освіти та медицини.

«Для нас велика честь бути вашими партнерами. І саме зараз, коли ваша держава перебуває у складній ситуації, необхідно шукати шляхи співпраці між містами й країнами, – зазначив Емануель Меню. – Знаю, що Черкаси стали потужним гуманітарним центром під час повномасштабної війни, прихистили десятки тисяч внутрішніх переселенців та допомагають фронту. Я побував у реабілітаційному центрі в одній з ваших лікарень, і відчув, що підтримка воїнів для вас зараз – ключове питання. Переконаний: наші лікарі захочуть приїхати і перейняти ваш український досвід в питаннях медичної реабілітації. Розумію, що реалізація деяких намірів зараз неможлива через війну, але велика співпраця починається з перших маленьких кроків. Тому готовий максимально цьому сприяти».

Заступниця міського голови Анастасія Чубіна поінформувала, що в усіх черкаських школах вивчають французьку мову. Відтак можливий обмін делегаціями та впровадження спільних освітніх проєктів. Можливо передбачити візити старшокласників Черкас у рамках програми стажування, аби молодь могла вивчити досвід муніципального управління Франції.

Емануель Меню, у свою чергу, розповів докладніше про місто Тур, поділився враженнями від екскурсії Черкасами і запросив Анатолія Бондаренка відвідати їхнє місто з візитом.

Після приїзду до свого міста Емануель планує поінформувати про результати поїздки очільників мерії та французьких журналістів.