Національна служба здоров’я Британії оголосила про початок повномасштабного випробування нового методу ранньої діагностики понад 50 різновидів раку. Фахівці сподіваються, що за аналізом крові можна буде виявити наявність хвороби ще до початку перших симптомів.

Дослідження триватиме два роки. У ньому візьмуть участь 140 тисяч добровольців віком від 50 до 77 років. У цих людей візьмуть кров, а потім попросять здати повторний аналіз за один чи два роки. Цей тест буде лише половини зібраних проб, а друга половина буде контрольної групою перевірки ефективності тесту. Якщо рак вдасться виявляти на ранніх стадіях, його лікування буде набагато легше.

Сьогодні онкологію діагностують за допомогою біопсії. У хворого, який вже має симптоми, беруть шматок тканини на біохімічний аналіз. У багатьох випадках це складна процедура, особливо при раку легень, простати, сечового міхура. Також все ускладнює пошук ураженої раком ділянки.

Новий метод ґрунтується на виявленні змін у структурі ДНК кров’яних клітин. Його створили завдяки біотехнологічному стартапу Grail, який заснований у 2015 році у Сан-Франциско спеціально для розробки ранньої діагностики раку. Нещодавно його купила за 1,7 млрд. доларів американська фармацевтична компанія Illumina Inc.

Тест відомий як Galleri. У штатах його пропонують для пацієнтів з підвищеним ризиком ракових захворювань, зокрема старших 50 років. Федеральне управління харчових та лікарських засобів США ще не сертифікувало препарат, тому більшість страхових компаній не покривають його вартості. Директор з онкології Національної служби охорони здоров’я Келлі Палмер заявила: “Пошук технологій діагностики раку за допомогою аналізів крові йде по всьому світу, але й досі перебуває на стадії досліджень. Зараз ми з партнерами розпочинаємо розгорнуте випробування, наймасштабніше в історії. Новий метод є особливо перспективним для діагностики тих видів раку, які довго не виявляють жодних явних ознак”.