За публічного обвинувачення прокурорів Черкаської обласної прокуратури суд визнав винним депутата Черкаської міської ради Олександра Замирайла, який виправдовував збройну агресію рф проти України та глорифікував її учасників (ч.ч. 1, 3 ст. 436-2 КК України). Його засуджено до 5 років позбавлення волі без конфіскації майна.

Засуджений входив до складу депутатської фракції забороненої політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» в Черкаській міській раді та нині є помічником народного депутата України.

Прокурор у суді довів, що чоловік упродовж червня-липня 2022 року в розмовах зі своїми близькими родичами та знайомими висловлював проросійські погляди та наративи російської пропаганди. Він виправдовував та визнавав правомірною російську агресію, підтримував дії окупантів на території Україні. Крім того, захоплювався правлінням президента рф, звеличував російську армію та волів перемоги росії над Україною, розраховуючи обійняти державні керівні посади в разі окупації Черкащини. У спілкуванні засуджений казав: – «За победу россии на нашей многострадальной украинской земле. Надо ее очистить. На вас вся надежда. На вас очень большие надежды!».

На цей час вирок суду не набрав законної сили, оскільки триває передбачений законом строк на його апеляційне оскарження сторонами кримінального провадження.