Астрономи NASA виявили “несподіваний сигнал”. Він виходить з-за меж нашої галактики, і поки що пояснити природу його походження не виходить.

Вчені аналізували дані, отримані протягом 13 років від космічного гамма-телескопа Fermi, коли помітили загадковий сигнал. «Це абсолютно випадкове відкриття. Ми виявили набагато сильніший сигнал, причому в іншій частині неба ніж та, яку ми досліджували», цитують астрономів у матеріалі.

Спочатку фахівці шукали реліктове випромінювання – фонове теплове випромінювання Всесвіту, яке виникає на перших етапах його розвитку під час первинної рекомбінації. Тоді речовина досить охолоне і сформувалися перші атоми.

Вчені відбирали зі спостережень гамма-телескопа дані про гамма-випромінювання з енергією понад три гігаелектронвольти. Після цього «очищали» дані від випромінювання диска Чумацького Шляху та інших відомих джерел гамма-променів. У цей момент астрофізики помітили несподіваний перепад інтенсивності.

Джерело гамма-випромінювання був у південній півкулі, хоча пік реліктового випромінювання розташовується у північній. Водночас він співпав із джерелом космічних променів надвисоких енергій (UHECR). Їхня енергія в мільярди разів вища за три гігаелектронвольти.