Відносно невелика пляма AR3599, що з’явилася на Сонці, випускала слабкі спалахи. Але вона здивувала вчених, викинувши 10 березня спалах класу M7.4.

Про це інформує Space.com, передає ChesnoNews.

Спалах також супроводжувався корональним викидом маси (КВМ), який мчить на швидкості 750 кілометрів на секунду. За прогнозами, він не вдарить по землі безпосередньо. Разом з тим, очікується, що КВМ може завдати по планеті непрямого удару. Внаслідок цього 13 березня Землю може накрити слабка магнітна буря категорії G1.

Приблизно через вісім хвилин після того, як пляма викинула спалах, над Африкою та Південною Атлантикою сталося масштабне відключення радіозв’язку. За даними порталу Spaceweather, втрата зв’язку спостерігалася протягом 30 хвилин.

Подібні відключення зв’язку часто спостерігаються після потужних сонячних спалахів, оскільки такі події вивільняють сильний імпульс рентгенівських променів та крайнього ультрафіолетового випромінювання, що мчить до Землі зі швидкістю світла. Коли радіація досягає атмосфери планети, вона іонізує її верхній шар, відомий як термосфера. Це призводить до відключення короткохвильового радіозв’язку на тій стороні Землі, яка виявляється зверненою до Сонця в той момент.