У селі Шевченкове на Звенигородщині невідомі підірвали банкомат «Приватбанку». Інцидент трапився 19 травня вранці.

Зловмисники скористалися скрапленим газом, передає ЧЕСНО з посиланням на Вісті Черкащини.

Банківський пристрій був розташований у вході до студентського гуртожитку. Силою вибуху рознесло вхідний тамбур будівлі. Уламки розкидало аж на інший бік проїжджої частини, яка пролягає за 15 метрів від місця. Постраждалих немає.

Вибухом зруйнувало перегородки, стелю з новим шифером, двері пластикові, – розповідає Олександр Терлига. Працює теслею. – Коли я прийшов на роботу, поліція вже тут працювала. Скрізь були розкидані гроші. Правоохоронці їх визбирували з понятими. Припускаю, що бандити так нічого і не вкрали. Не розрахували силу вибуху. Мабуть, повтікали з переляку.

Злочин стався,коли в селі ще всі спали. Чергового сторожа в гуртожитку не було.

О 5.50 до мене зателефонували працівники поліції, – каже директор Шевченківського коледжу Олександр Потабенко. – Добре, що в гуртожитку студенти зараз не живуть. Чергового сторожа в приміщенні на той момент не було. Територія коледжу велика і він саме робив обхід. Проблема для нашого закладу значна. Вибило 12 вікон і повністю зруйнований тамбур гуртожитку. Коштів на відновлення немає. Сподіваємося, що «Приватбанк» допоможе в цьому.

Перед вибухом підривники зафарбували об’єктив камери спостереження. За кілька днів до події, банкомат був «заряджений» грошима.

На мою думку, це зробили заїжджі люди, – вважає Потабенко. – Банкомат, наскільки я знаю, «заряджали» днів 5 тому. Зазвичай в 15-их числах аванс в організаціях, то гроші підвозяться саме під цей момент. У нас відеокамера стояла на фасаді. Вони зафарбували її, щоб нічого не було видно. Проте вона все одно не працювала.

Скільки було зловмисників та суму нанесених збитків поки встановлюється, кажуть у поліції. За неофіційними даними в банкоматі могло бути до півмільйона гривень. На місці вибуху правоохоронці кілька годин визбирували касети з пристрою, в яких була готівка. Чи змогли злочинці забрати щось із собою поки не відомо.

Близько 5-ої години ранку до поліції надійшла інформація про вибух, – коментує начальник Звенигородського райвідділу поліції Олег Міщенко. – Зараз встановлюємо обставини пошкодження банкомату. З’ясовуємо, в якій сумі викрадені кошти. Проводяться заходи на встановлення осіб, причетних до кримінального порушення.

Сільський голова Шевченкового Сергій Смалько тепер не знає, як швидко буде встановлено інший банкомат. Поки людям доведеться їздити в райцентр.

Щоб його поставити, ми раніше добряче повоювали, – пояснює Смалько. – Хто зараз візьме на себе таку відповідальність, не знаю. Добре, що в нас майже всі магазини забезпечені платіжними терміналами, де люди можуть розрахуватися картками. Але ж є й такі жителі, яким необхідно знімати готівку. В сусідніх селах є банкомати, але іншого банку. Можливо, встановимо його в приміщенні сільської ради, коли запрацює опорний пункт поліції.

Кілька років тому у Шевченковому вже нівечили банкомат. Саме після цього його було перенесено до гуртожитку місцевого коледжу.