Перший заступник голови Федерації футболу Черкаської області Володимир Фощій розповів про поточну ситуацію в обласному футболі.

Він пояснив, чому командам не треба наражатись на небезпеку і до якого числа сезон 2020 точно не почнеться, передає ЧЕСНО з посиланням на Табло.

– Однозначно до 15 червня ми не в праві нічого планувати й організовувати. А далі будемо чекати пом’якшень чи спаду коронавірусу. Все залежить від його розвитку. Якщо буде позитивна динаміка, то, можливо, щось у якомусь форматі нам дозволять.

– Чому саме до 15 червня?

– Тому що ми прогнозуємо пом’якшення в спортивній частині саме на цей період. До цього воно не передбачається.

– Але є дозвіл на проведення спортивних змагань. Чому цим не скористатись?

– Так, без глядачів. У нас в чемпіонаті Черкаської області половина команд не готова забезпечити цю вимогу Уряду. Також немає медичного протоколу, а там потрібно кожні три дні здавати тести на коронавірус футболістів, офіційних осіб, арбітрів, обслуговуючого персоналу. Це тільки деякі моменти. А ще ізоляція для футболістів. А як це зробити для аматорських команд? Так, професіонали тренуються на своїх базах, але це тільки УПЛ. Навіть Перша й Друга ліга не можуть це повністю забезпечити.

– Тобто у вас усе по канонах УПЛ і найвищих інстанцій?

– Да! Загалом складна ситуація, я не можу сказати щосб предметне, тому що не маю під рукою відповідних матеріалів. Керуємось рішеннями Уряду й вимогами медичного протоколу.

Можна було б зробити спробу закрити стадіони для вболівальників, як, наприклад, Альтаїр запропонував, але є ще перша ліга обласна. Там це фактично неможливо. Люди будуть скупчуватись, а це вже стаття.

– А як щодо товариських матчів?

– Команди шукають собі пригоди. Якщо УПЛ проводить спаринги, то там треба купа дозволів, обстежень тощо. Треба отримати дозвіл відповідної ліги, зобов’язання щодо забезпечення безпеки здоров’я, зобов’язання щодо забезпечення тестів на COVID-19, фінансові гарантії на випадок захворювання і подальшого проживання спортсмена/спортсменів. Можеш собі уявити?

– Хто може покарати учасників товариських матчів?

– Поліція. На них покладені ці обов’язки. Можуть всіх оштрафувати. Різниці немає: що проводити змагання, що товариський матч. Будь-який футбол – це спортивний захід.

– Ну все ж таки з сьогоднішнього дня, 22 травня, дозволено змагання до 50 осіб без глядачів.

– Під це має бути відповідний протокол. Я сьогодні спілкувався з головним юристом УАФ – у них ще немає ніяких рішень. Це не так просто, що сказали можна проводити – і всі пішли грати. Вимоги медичні все одно повинні дотримуватись. Вони тільки погоджуються і опрацьовуються МОЗ.