Директор департаменту освіти та гуманітарної політики, свободівець Сергій Воронов розповів, що нещодавно відбулася Одинадцята міжнародна виставка «Сучасні заклади освіти». Там черкаські школи визнали одними з кращих.

Команда «Свободи» у Черкасах робить все можливе аби створити затишні та комфортні умови для навчання дітей в школах і садочках.  Ремонти фасадів, установлення нових вікон, утеплення стін, нові санвузли, актові та спортивні зали, тренажерні майданчики, тир, ремонт покрівель та багато іншого – все це зробили за ініціативи свободівців у закладах освіти. Майже в 30 школах міста з’явились нові мультипрофільні спортивні та тренажерні майданчики, провели капітальні ремонти більшості спортивних залів шкіл. Загалом, команда «Свободи» спрямувала на ремонти садочків та шкіл більше ресурсу, ніж було виділено за всі роки незалежності України.

«Наразі ми активно впроваджуємо Нову українську школу у Черкасах, основна мета проекту -– створити школу, де учням пояснюватимуть, як знання втілити у реальність. Для цього змінили не лише програму та підходи до навчання, а й облаштування класів, зараз реформуємо початкові класи, згодом – середні та старші, закуповуємо потрібне обладнання та матеріали. Також продовжуємо закупівлю необхідного обладнання для оновлення ресурсних кімнат у школах, де є інклюзивні класи. Загалом, у Черкасах 47 дітей із особливими освітніми потребами, що навчаються у 39 інклюзивних класах 13 шкіл міста. За нашої ініціативи Черкаси одними з перших в Україні розпочали реалізацію проекту «Електронна школа», для цього у всіх школах міста запровадили систему електронних щоденників. Для цього навчальним закладам передали близько 1000 планшетів. Завдяки цій ініціативі зменшилась кількість прогулів, натомість – зросла активність учнів під час уроків, підвищилось інформування батьків», – розповідає Сергій Воронов.

Також за ініціативи свободівців вперше в школах Черкас почали турбуватись про безпеку дітей: загалом у 18 черкаських школах встановили 241 камеру відеоспостереження, що дозволяють стежити за майже кожним квадратним метром навчального закладу, також встановили турнікети та нові правила відвідування шкіл та садочків.

«Наша команда забезпечила пільгове безкоштовне харчування в школах і садочках майже 15 тисячам дітей. Також ми підвищили зарплату вихователям дошкільних закладів освіти Черкас на 24%. Уперше з часів прийняття незалежності ми оновили книжковий фонд бібліотек та створюємо бібліохаб на базі міської центральної бібліотеки імені Лесі Українки. Також ми відновили практику придбання музичних інструментів для музичних шкіл. А зовсім скоро за нашої ініціативи черкаські школярі першими в Україні отримають муніципальний учнівський квиток, який забезпечить їх пільгами та знижками», – зазначає куратор освітньої галузі в місті, свободівець Юрій Ботнар.