Розгляду у другому читанні очікує закон України щодо розпаювання державних сільськогосподарських підприємств. Його ухвалення має вирішити земельне питання для учасників бойових дій.

Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час візиту на Черкащину, передає ChesnoNews з посиланням на пресслужбу Черкаської ОДА.

Законопроект передбачає розпаювання земель державних сільськогосподарських підприємств. Ідеться про ті збиткові підприємства, які упродовж десятиліть не інвентаризувалися та не сплачували жодні податки.

– Мова йде про землі Академії наук, міністерств оборони, освіти, юстиції, а також землі, які були передані цими підприємствами у Фонд державного майна, – зазначив міністр. – Сьогодні по цих землях Держгеокадастр проводить інвентаризацію. Згідно із законом, який нині чекає на ухвалення, трудові колективи, що працюють на землях цих підприємств, отримують право на розпаювання. До 40% земель передбачені у приватизацію саме учасниками бойових дій.

Водночас, додав він, зрозуміла позиція територіальних громад, які, розпоряджаючись власними землями, спочатку хочуть забезпечити атовців-вихідців із їхніх ТГ.

– Громада, як балансоутримувач, насамперед хоче надати землі тим учасникам бойових дій, які проживають на її території, – зазначив Роман Лещенко. – Безумовно, це спричиняє внутрішні дискусії між учасниками бойових дій. Але є резерв. І якщо ВРУ ухвалить закон, то його буде більш аніж достатньо, аби врегулювати питання землекористування.