В Умані водолази Служби порятунку створюють безпечне середовище для паломництва хасидів.

Про це повідомляє пресслужба ДСНС України в Черкаській області, передає ChesnoNews.

Зазначається, що серед релігійних відправлень, що проводяться хасидами напередодні Нового року, особливе місце займає ритуальне занурення у відкритих водоймах.

“Місцем для цього паломники, які прибули до Умані, обрали затоплений кар’єр, глибина якого місцями становить понад вісім метрів. Напередодні відділення водолазно-рятувальних робіт обстежило і очистило від небезпечних предметів близько 3500 кв.м. дна водойми, який використовуватимуть паломники під час релігійних обрядів”, – повідомила ДСНС у телеграм-каналі.

Серед виявлених водолазами предметів: залишки будівельних матеріалів, автомобільні шини, пластикові та скляні пляшки.

Щоосені паломники їдуть до Умані, щоб на могилі свого духовного лідера Нахмана відсвяткувати Рош га-Шана. Він народився в місті Меджибіж (зараз – Хмельницька область) в 1772 році (5532 році від створення світу за єврейським календарем). Потім вів кочовий спосіб життя, бував у різних містечках України, переважно в Медведівці і Златопіллі, а останні вісім років життя провів у Браславі (зараз – Білорусь). У 1808 році Рабі Нахман захворів на туберкульоз, оселився в Умані, де і був похований в 1810 році. Відтоді це місто стало центром поклоніння хасидів, куди вони з’їжджаються з усього світу кожного єврейського Нового року.

Цього року масове святкування іудейського Нового року припадає на 6-8 вересня.