У 2022 році запланований поетапний перехід на реалізацію рецептурних лікарських засобів в аптеках за електронним рецептом. Перший етап – відпуск антибактеріальних ліків за е-рецептом розпочнеться уже в квітні цього року.

Про це розповідає пресслужба Міністерства охорони здоров’я України, передає ChesnoNews.

Електронний рецепт спростить виконання аптечними закладами вимог законодавства щодо рецептурного відпуску лікарських засобів.

Якщо ваша аптека вже працює з електронним рецептом у межах програми реімбурсації «Доступні ліки», тоді не потрібно укладати жодних додаткових договорів. Натомість рекомендуємо звернутися до представників медичної інформаційної системи, що встановлена у закладі, та уточнити, коли стане доступним відповідний функціонал. Також подбайте про отримання кваліфікованого електронного підпису (КЕП) для всіх працівників.

Якщо до цього ваша аптека не працювала з програмами реімбурсації, необхідно:

  1. Обрати медичну інформаційну систему (МІС), яка має необхідний функціонал. Перелік підключених МІС можна знайти на сайті системи – ehealth.gov.ua у розділі «Підключені до ЕСОЗ МІС». Під час вибору МІС та укладення договору про надані послуги радимо звернути особливу увагу на послуги з навчання та підтримки як одні з пріоритетних вимог;
  2. Забезпечити працівників закладу кваліфікованим електронним підписом (на захищеному носії);
  3. Зареєструвати заклад, його підрозділи та фармацевтичних працівників, які будуть здійснювати відпуск рецептурних ліків в ЕСОЗ через МІС. На цьому етапі рекомендуємо звернутися до представників вашої МІС за консультацією щодо коректного внесення даних.

Після проходження цих кроків працівники аптек зможуть працювати з функціоналом погашення е-рецепта на антибіотики, як тільки функціонал стане доступним в ЕСОЗ.

Використовуючи функціонал е-рецепта, аптеки додатково зможуть здійснювати відпуск препаратів за програмою реімбурсації «Доступні ліки».

Довідка:

З метою виконання вимог законодавства щодо рецептурного призначення та відпуску рецептурних лікарських засобів до кінця 2022 року запланований поетапний перехід на електронний рецепт.

Впровадження е-рецепта буде відбуватися в 3 етапи. Перший із них – призначення та відпуск антибактеріальних лікарських засобів (антибіотиків) за електронним рецептом. Другий етап – поширення е-рецепта на наркотичні ліки, які зараз призначаються на спеціальних рецептурних бланках форми № 3. Третій – відпуск усіх рецептурних препаратів за е-рецептом за усіма джерелами фінансування.

Так, на першому етапі, електронна система охорони здоровʼя дозволить відстежувати дані про призначення та споживання антибактеріальних ліків в Україні. А електронний рецепт сприятиме розв’язанню проблеми неконтрольованого та нецільового використання антибіотиків.