Верховна Рада ухвалила заяву “Про вчинення російською федерацією геноциду в Україні”.

За відповідну постанову № 7276 проголосували 363 народні депутати, передає ChesnoNews.

Як зазначено у постанові, її ухвалення стане першим кроком до викриття істинних намірів російської федерації, її дій щодо знищення українського народу під час збройної агресії проти України й донесення цієї інформації до міжнародної спільноти з метою ініціювання притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

“Численними також є факти примусового переміщення тисяч людей, в тому числі дітей, з-поміж цивільного населення України на територію російської федерації або тимчасово нею окуповані території України. Примусове видворення та переселення українських громадян, як це масово відбувається з мешканцями Маріуполя, також доводить намір знищити український народ, припинити його існування на певній території. Примусове переміщення українських дітей на територію російської федерації та їхня передача на виховання до чужого їм середовища свідчить про мету знищення їхньої самоідентифікації як українців. Численними є випадки фізичного та психічного насильства щодо представників українських органів державної влади та органів місцевого самоврядування, представників громадських організацій та інших місцевих активістів, журналістів, священнослужителів та інших авторитетних в українському суспільстві осіб. Такі дії спрямовані на пригнічення та знищення еліти Українського народу”, – йдеться постанові.

Наголошується, що Верховна Рада цією заявою визнає дії, вчинені збройними силами рф та її політичним і військовим керівництвом під час останньої фази збройної агресії росії проти України, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, геноцидом українського народу.

Також у заяві ВР міститься звернення до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, урядів та парламентів іноземних держав щодо визнання вчинення росією геноциду українського народу, а також злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України.