Абсолютна більшість українського суспільства довіряють військовослужбовцям та ветеранам російсько-української війни, а також відчуває гордість та вдячність Захисникам і Захисницям, які боронять Україну від російських окупантів.

Про це свідчать результати загальнонаціонального соціологічного опитування групи “Рейтинг” на замовлення Українського ветеранського фонду Міністерства у справах ветеранів України, що були презентовані у середу, 17 серпня.

  • Так, 90% опитаних українців довіряють військовим Збройних Сил України, ветеранам нинішньої російсько-української війни та ветеранам – учасникам АТО/ООС.
  • 64% респондентів відчувають до ветеранів вдячність та 50% – гордість. Крім того, абсолютна більшість опитаних – 93% – вважає, що українське суспільство сьогодні поважає наших ветеранів.
  • А майже 70% опитаних вважають, що держава виконує свої зобов’язання перед ветеранами російсько-української війни.

Коментуючи результати опитування, перший заступник міністра у справах ветеранів, Герой України Олександр Порхун наголосив, що наразі Мінветеранів повністю змінює підхід у наданні державних соціальних гарантій Захисникам та їхнім сім’ям, відходячи від пільгоорієнтованих програм у бік надання їм ефективних інструментів та можливостей для самореалізації в економіці та суспільному житті.

– Ми працюємо над розробкою та впровадженням дієвої системи переходу від військової кар’єри до цивільного життя. Наразі відповідний законопроєкт вже направлено на підпис Президенту, – зазнчив Олександр Порхун. – Український ветеранский фонд, що працює при Мінветеранів, вже розробив відповідні програми з підтримки ветеранського бізнесу. Це нові гранти та проєкти, які нададуть можливість ветеранам започатковувати власний бізнес. Закладаємо нове ветеранське підприємництво за формулою “Захисник працює на Захисника”, яке також сприятиме працевлаштуванню наших Воїнів після перемоги України.

Виконавча директорка Українського ветеранського фонду Наталія Калмикова під час презентації соцопитування “Образ ветеранів в українському суспільстві” зазначила, що ідея його проведення з’вилася, коли від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну на захист рідної країни стала велика кількість українських громадян різного віку, професій та сфер діяльності.

– Ключові маркери розуміння образу ветерана уже сформувалося. У середовищі половини українців є близькі, які дотичні до питань війни чи брали в ній участь. Найбільше цих людей серед молоді, яка зараз воює. Це зміна акценту на тому, хто такий ветеран: це не людина старшого віку, а молоді люди. 46% респондентів асоціюють ветеранів, як учасників АТО (ООС), – зауважив заступник директора Соціологічної групи “Рейтинг” Любомир Мисів.