Як тільки не називають еустому – лізіантус, техаський дзвіночок, ірландська (французька, японська) роза, горна троянда. Зростала квітка в різних районах Мексики та США, еустому можна зустріти у руслах рік, в посушливих місцях. Це обумовлює її стійкість і витривалість. Однак букети з лізіантусу не відрізняються довговічністю.

Ми звернулися до фахівців інтернет-магазину квітів «Роза Черкас», щоб дізнатись, як продовжити життя композиції.

Як зберегти букет еустом у вазі

Лізіантуси міцні й витривалі, та незважаючи не це, вони чутливі і примхливі. Такі особливості вимагають конкретних дій, щоб подарунок довго радував своєю красою.

  • Еустоми, як і інші квіти, сприйнятливі до бактерій, тому не полінуйтесь помити вазу з милом і висушити – природнім способом або за допомогою серветки. Рушник краще не використовувати, щоб на стінках посудини не осіли ворсинки (це також джерело забруднення).
  • Потрібна відстояна або відфільтрована вода. Водопровідна може містити домішки, що згубно вплине на букет.
  • Вазу наповнюйте на 2/3 загального об’єму. Лізіантуси полюбляють воду, тому слідкуйте за рівнем води та доливайте за потреби. Нехай букет п’є вдосталь.
  • Як і у випадку з іншими квітами, стебла квітки треба підрізати під кутом 45 градусів. Листя, що опиняться під водою, потрібно вилучити: органіка ,опинившись в рідині, сприяє розмноженню бактерій, це створить патогенну мікрофлору.
  • Букет слід поставити в підходяще місце: подалі від протягів, прямих сонячних променів, не можна розміщувати вазу поблизу кондиціонера або опалювальних приладів. Сусідство із фруктами також небажане: етилен, що з них виділяється, погано впливає на еустому.
  • На відміну від інших квітів, лізіантусам міняти воду достатньо раз в 3 дні, та не забувайте обполіскувати та протирати вазу. Але слідкуйте за водою: якщо вона стане мутною та слизькою, краще налийте свіжої.
  • Ті бутони, що починають в’янути, треба видаляти. Відпоїти суцвіття не получиться, а харчування на них буде йти. Крім того, без сухих пелюсток букет буде виглядати свіжим і гарним.

Важливе зауваження

Готуючи умови для життєдіяльності букета у вазі, більшість жінок використовують підручні засоби – цукор, аспірин, навіть відбілювач! Але щодо лізіантусу, флористи радять скористатися професіональним засобом, наприклад, “Chrysal”. Ця добавка найбільш поширена та коштує недорого. Вона збагачує воду живильними речовинами й допомагає рослинам їх засвоїти. Якщо в букеті є нерозкриті бутони, засіб посприяє їх росту. Придбати «Кризаліс» можна у квіткових магазинах або у відділі для садівництва.

Тепер, коли ви знаєте все про догляд за еустомою, запрошуємо вас на сайт служби доставки квітів у Черкасах https://roza.cherkassy.ua/ru/homepage/. Там ви зможете купити найкрасивіші квіти в місті!