Гаряче водопостачання коштує дорого, а в деяких випадках взагалі унеможливлене. Наприклад, на дачі чи в селі немає місцевої котельні, здатної забезпечити гарячою водою домоволодіння. За таких умов доводиться вивчати асортимент водонагрівачів Electrolux за посиланням https://vashklimat.com.ua/product-category/vodonagrevateli/electrolux-water-heaters/, але вони є не єдиною пропозицією. Варіанті для підігріву води існує багато, і щоб обрати оптимальний, потрібно знати різницю між ними.

Про типи побутового обладнання для нагрівання води розповідає компанія «Ваш Клімат».

Нагрівачі, що накопичують, і проточні

Незалежно від виду енергоносія, що витрачається для підігріву води, нагрівачі діляться на дві категорії:

  • Що накопичують воду та автоматично її підігрівають по мірі витрат чи охолодження. Ці пристрої займають місце, але в іншому ефективні;
  • Що підігрівають воду безпосередньо перед поданням у змішувач. Перевагами такого рішення є економія місця, а недоліками – відносно низька температура підігріву та недовговічність. Також проточні нагрівачі обслуговують лише одну точку водозабору, на відмінність від тих, що мають бак для накопичування гарячої води.

Нагрівачі газові та електричні

В залежності від типу енергоносія, яким нагрівається вода, всі нагрівачі діляться на газові та електричні. Газові гріють воду теплообмінником, що нагрівається від відкритого полум’я. Їх монтаж складний, потребує професійної допомоги та погоджень з місцевою газконторою.

Електричні нагрівачі можна встановити самостійно за наявності елементарних технічних навичків, але вони обтяжують електромережу, для якої потрібно розрахувати навантаження. Практика така, що у газифікованих приватних домоволодіннях нагрівати воду газом вигідніше, а у багатоквартирних будинках, де існує проблема узгодження монтажу додаткового газового устаткування, перевага віддається електричним нагрівачам.

Існує також категорія нагрівачів, яка раніше звалися «титанами». Вони працюють на твердому паливі, тому вони непридатні для автоматичного нагрівання води. Їх частіше встановлюють у лазнях, де вода гріється не постійно, а лише під час нетривалої експлуатації приміщення. Існують комбіновані варіанти нагрівачів, які можуть працювати як на газі, так і на електричній енергії, в залежності від того, який тариф вигідніший на цей час.

Нагрівачі непрямого нагрівання

Ці прилади є простими баками, що не мають власного нагрівального приладу (електричного, газового чи твердопаливного), а мають теплообмінник для під’єднання до існуючої системи опалення, від якої здійснюється нагрівання. Взимку непрямі нагрівачі дуже економні, адже для них використовується лише тепло системи водяного опалення. А ось влітку нагрівання бойлером непрямої дії витратне, адже запускати систему опалення лише для того, щоб помитися чи помити посуд, нераціонально. Тому серед нагрівачів подібного типу краще обирати комбіновані моделі, що працюватимуть як від системи опалення, так і від газу (електрики).