Метання ножів – це більше, чим просто розвага. Це – справжня спортивна дисципліна, яка збирає багато ентузіастів з усього світу. В наш час навіть організовуються чемпіонати з метання ножів.

Якщо ви плануєте приступити до вивчання цієї практики, вам знадобиться проявляти і вправність, і точність одночасно. І якщо ви думаєте, що інтенсивні тренування дозволять швидко вийти на професійний рівень, ви помиляєтеся. Секрет влучного попадання не менш полягає і у виборі метального ножа.

Щоби вдало вибрати метальний ніж, прочитайте цю статтю. Тут ви зможете дізнатися про моменти, до яких фахівці радять придивитися у першу чергу.

Не поспішайте з вибором та покупкою. Перш за все, знайдіть час, щоб розібратись, які моделі метальних ножів пропонують на ринку, та яка між ними різниця.

Які бувають види метальних ножів?

Наприклад, інколи на ринку можна зустріти метальні ножі з дерев’яними чи гумовими рукоятями. Користуватись ними доволі комфортно. Але дерев’яну рукоять можна просто розбити при невдалих попаданнях. До того ж, ми не радимо вам використовувати для метання ножі, що призначені для іншої роботи. Ви, скоріш за все, просто зіпсуєте їх.

Іншим варіантом є спеціальний метальний ніж, який виштамповано з цільної полоси сталі. Клинок ножа переходить у сталевий хвостовик, який і є рукояттю. Часто на хвостовик намотується шнур, який робить зчеплення з рукою більш надійним, а метання більш приємним. Головний плюс такого ножа у тому, що рукояті тут нема, тому і розбивати тут нічого. Хоча, якщо ви захочете використати цей ніж для того, щоби щось відрізати, робити це буде не так зручно. Але цей ніж не для того і призначений.

Списо- чи стріловидні метальні ножі – спеціальні метальні ножі на зразок японських кунаї та їх варіацій. Ці ножі вже навіть на ножі не дуже схожі. Вони – щось середнє між ножем та гострим накінечником стріли чи списа. Списовидна форма дозволяє ножу краще проникати у мішень у разі попадання. Існує багато варіантів таких ножів, разного розміру, форми та ваги. Часто хвостовик такого ножа має отвори для грузів, якими можна регулювати баланс.

Що до балансу взагалі, то метальний ніж може мати збалансований центр, важке лезо або важку рукоять. Ваш вибір має бути зроблений відповідно до вашого стилю. Якщо ви більше вмієте кидати ніж тримаючи його за рукоятку, то вибирайте модель із важким лезом. Якщо ви схильні тримати ніж за лезо, то віддавайте перевагу моделям з важкими рукоятями. Але якщо ви хочете мати відмінний компроміс між цими двома параметрами, ніж, збалансований по центру, виправдає ваші очікування. Ви можете кидати його за ручку або лезо за вашим бажанням.

Що стосується сталі, з якої зроблено лезо, у вас буде вибір між нержавіючою та вуглецевою (ржавіючою) сталями.

Ножі з нержавіючими лезами часто дуже привабливо виглядають, та більш доступні за ціною. Але відзначимо, що пробивна сила їх менша. Якщо зробити ніж з в’язкої сталі на зразок 420-ї нержавійки, він не буде ламатись, буде більш договічним, стане відмінним варіантом для тренувань та розваг, але тверді поверхні він пробиватиме гірше. Більш тверді нержавіючі сталі можуть бути просто крихкими. З іншого боку, вуглецева сталь має тенденцію легше іржавіти. Але грамотно зроблений ніж, виготовлений з якісної вуглецевої сталі, може пробивати навіть цегляні або металеві стінки. Робіть вибір на ваш розсуд!

Топ найкращих брендів метальних ножів

Звичайно, важливо орієнтуватися і на цей критерій. У будь-якому випадку, уважний перегляд найкращих виробників у галузі може допомогти знайти якісний ніж. Серед лідерів: SOG Knives, Boker, Whetstone, United Cutlery, Smith & Wesson і Cold Steel.

Дуже не погані метальні ножі з нержавіючої сталі, що добре підходять для тренувань та розваг пропонує український бренд Grand Way. До речі, асортимент у нього багатий, а ціни розумні.

Не радимо вам купувати ножі від невідомих виробників. Такий ніж може бути виготовленим з неякісної сталі. Він по-перше швидко вийде з ладу. По-друге, цей ніж може бути просто небезпечним. Траєкторія пошкодженого ножа його може стати непередбачувана. До того ж, при попаданні у мішень (чи коли будете витягати його з мішені), ніж може зламатись та завдати шкоди вам, чи оточуючим.

Не забувайте про правила безпеки та використовуйте лише якісне спортивне обладнання!