Низку соціальних, комунальних та земельних питань розглянули депутати Черкаської міської ради під час засідання 26 січня.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Спочатку затвердили зміни до бюджету на 2023 рік. Як зазначила директор департаменту фінансової політики Тетяна Харенко, під час затвердження бюджету у грудні, не була надана субвенція на забезпечення заробітної плати учителям та викладачам професійно-технічних закладів освіти. Нині з держави надійшло 443 млн грн. і необхідно зробити перерозподіл. Крім того, перерозподілили 5,3 млн грн. субвенції державному бюджету на капітальні видатки для підтримки ЗСУ.

За пропозицією департаменту соціальної політики передбачили кошти на виплату грошової допомоги у сумі 50 тис. грн. сім`ям зниклих безвісти військових.

«Також необхідно передбачити 500 тис.грн. для виплат пораненим захисникам України коштів на лікування», – зазначила заступниця директора департаменту соціальної політики Юлія Ніконенко, і цю пропозицію підтримали.

Сергій Кудактін під час обговорення питання зазначив, що дуже важливо, щоб у бюджеті були закладені фінанси для таких потреб.

Також депутати проголосували за деякі соціальні ініціативи. Підтримали виділення 25 тис грн. породіллям під час народження дитини замість «Пакунку малюка» . Із такою ініціативою раніше виступив міський голова Анатолій Бондаренко.

Депутат Черкаської міської ради Роман Діскант відзначив, що підтримує таку пропозицію. «Раніше в нас відбувалося дублювання цієї послуги, адже «Пакунок малюка» видавало і місто, і держава. Це неправильно. Я вважаю, що ми маємо стимулювати народжуваність у нашому місті. Також, на мою думку, потрібно переходити до монетизації соціальних послуг у Черкасах», – зазначив депутат.

Пересторогу щодо цього питання висловив депутат Володимир Друмашко. На його думку, такі виплати можуть викликати в окремих громадян народжувати суто заради грошей.

Жваве обговорення серед депутатів викликало питання змін до програми «Турбота», а саме – розширення категорій громадян, яким видаватимуть продуктові набори від міста. Участь у ньому взяли депутати Роман Діскант, Віктор Євпак, Сергій Рубан, Валерія Шинкарьова, Надія Івашкова, Нарек Казарян, Сергій Кудактін. Зрештою, проголосували за те, щоб додати до списку соціально незахищених громадян, яким видаватимуть продуктові набори, людей з набутою інвалідністю.

Принагідно депутатка Інна Бандура запропонувала передбачити у міському бюджеті Черкас видатки у сумі 1 мільйон гривень на відшкодування волонтерам витрат на пальне, яке вони витрачають на доставку гуманітарної допомоги.

Також народні обранці розглянули питання про перелік об’єктів малої приватизації комунальної власності, затвердили програму молодіжного житлового кредитування, внесли зміни до низки міських програм та статутів окремих комунальних підприємств. В обговоренні питання внесення змін до статуту КП «Благоустрій» взяли участь депутати Володимир Друмашко, Нарек Казарян та Геннадій Шевченко.

Крім того, розглянули більше сотні земельних питань.