Під час роботи на промисловому підприємстві чи на будівельному майданчику необхідно подбати про захист органів дихання. Оптимальним вибором для більшості працівників будуть маски респіратори. Розбираємося разом із фахівцями компанії Consafety, які їхні характеристики є найважливішими.

Рівень захисту

Згідно з міжнародними нормами, респіратори поділяються на три класи:

  • FFP1 — затримують понад 80% твердих часток, ефективно працюють в умовах забруднення, яке в чотири рази перевищує гранично допустиму концентрацію (ГДК).
  • FFP2 — фільтрують не менш ніж 94% дрібного пилу, допускають роботу в умовах 12-кратного перевищення ГДК забруднення.
  • FFP3 — респіратор, що затримує до 99% твердих часток. Підходить для роботи з помірно радіоактивними чи токсичними матеріалами. Може використовуватися в умовах 50-кратного перевищення ГДК.

Варто також звернути увагу на літери, які вказуються після класу респіратора. D означає, що засіб успішно пройшов тестування на засмічення дрібним доломітовим пилом. S — захист тільки від сухого пилу, а L — від випаровування та аерозолів.

Літери також можуть вказувати на термін придатності маски. R означає можливість багаторазового використання. NR — одноразовий респіратор, який потрібно віддати на переробку після завершення робочої зміни чи виробничого циклу.

На що ще звернути увагу

Важливо враховувати й конструкцію засобу. Респіратори одноразові дуже легкі та зручні. Вони не обмежують рухи й не заважають виконанню складної роботи. Багаторазові маски забезпечують краще очищення повітря та захист органів дихання. Проте фахівці Consafety нагадують, що в них потрібно регулярно замінювати фільтри.

Як маски, так і одноразові респіратори можуть мати клапани видихання Cool Flow. Вони полегшують дихання, зменшують температуру шкіри, а також запобігають утворенню конденсату. У засобах найвищого класу безпеки можуть бути передбачені й окремі клапани для підведення повітря ззовні, наприклад, від балона. Це дає можливість працювати навіть у зоні радіоактивного забруднення чи в умовах значного перевищення граничної концентрації азбестового пилу.

Ще одна корисна функція — кріплення drop-down. Вони дають змогу швидко опускати маску, не знімаючи її з голови. Це зменшує ймовірність втрати важливого засобу індивідуального захисту. Варто звертати увагу й на конструкцію маски загалом. Вона має поєднуватися з іншими аксесуарами — маскою, шоломом, комбінезоном тощо.