Засідання координаційної ради з питань забезпечення прав та гарантій внутрішньо переміщених осіб відбулося в Черкаській міській раді. Під час засідання обговорили зміни в законодавчій базі, ситуацію на ринку праці в місті та області, поінформували про зроблене, окреслили подальші плани роботи ради.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

«Міська влада і наша координаційна рада зокрема сприяють якомога кращій інтеграції та соціальній адаптації наших нових черкасців у громаду нашого міста. Напрацьований план заходів, у планах – Стратегія взаємодії. Нові зміни законодавства говорять про переформатування роботи ради, яка має стати дорадчим органом під головуванням представника з числа внутрішньо переміщених осіб. Зі свого боку допоможемо здійснити технічний перехід. Це буде не складно, оскільки основна команда вже працює і ефективно комунікує», – зазначила нинішня голова ради, заступниця міського голови Черкас Марина Гаркава.

Під час засідання підтримали пропозицію узгодити порядок утворення нової ради згідно постанови Уряду №812, яка вийшла вже після утворення діючої ради в Черкасах.

Секратар ради Світлана Черненко поінформувала, що департамент соціальної політики спільно з КП «Інститут розвитку міста та цифрової трансформації» вже створили мапу послуг для внутрішьо переміщених осіб. Її невдовзі мають розмістити на сайті міської ради.

Також проведено анкетування серед внутрішніх переселенців для визначення діючих актуальних потреб. Результати надані всім членам ради для використання в роботі.

Аби охопити ширше коло питань для вирішення потреб цих людей, запропоновано створити у складі наступної ради робочі групи – за галузевим профілем.

В. о. директорки Черкаської філії обласного центру зайнятості Оксана Щербак поінформувала присутніх про працевлаштування внутрішніх переселенців та вигідні пропозиції, які їм надає держава.

Представники релокованого з Херсонської області ТОВ «Швейна компанія «ВІД» розповіли про своє підприємство як приклад успішної адаптації в новій громаді. За рік вони відновили тут 4 підприємства з гідним рівнем заробітної плати.

Нагадаємо, що координаційну раду з питань забезпечення прав та гарантій внутрішньо переміщених осіб у Черкасах створено наприкінці лютого 2023 року за ініціативи департаменту соціальної політики. У складі ради – представники профільних департаментів міської ради, центру зайнятості, громадських організацій ВПО, які діють в Черкасах.

Після 4 серпня 2023 року робота таких рад регламентується постановою Уряду №812 «Про затвердження Типового положення про Раду з питань внутрішньо переміщених осіб».