Астрономи NASA опублікували дивовижне зображення місячного кратера Шеклтон, створене за допомогою об’єднання фотографій із двох орбітальних камер. Цей кратер розташований у гористій частині південного полюса Місяця, де через нахил супутника сонцем освітлюються лише найвищі хребти та вершини.

У центральній частині кратера спостерігаються надзвичайно низькі температури, що не перевищують -173 °C. Якщо в цій області і міститься водяна пара від падіння стародавніх комет, то тепер вона замерзла і знаходиться поза увагою.

Отримати це зображення вдалося за допомогою кадрів, отриманих камерою LROC (Lunar Reconnaissance Orbiter Camera), що працює з 2009 року, та ShadowCam, інструментом NASA на борту космічного зонда під назвою Danuri.

У NASA зазначають, що докладна карта Південного полюса Місяця, яку можна буде сформувати за допомогою ShadowCam, буде корисною для майбутніх проєктів з дослідження поверхні супутника.

Китайські астрономи також давно планують вивчити Шеклтон. Для цього в 2026 році вони збираються відправити в кратер мініатюрний зонд, що літає, який спробує знайти докази присутності місячного водяного льоду.