Іранські археологи виявили сліди невідомої раніше цивілізації віком п’ять тисяч років під час розкопок у районі Іранського нагір’я.

Про це повідомляє видання Tehran Times, передає ChesnoNews.

Наголошується, що вчені вивчили територію біля так званого Ісфаханського Заяндерхуда, найбільшої річки Іранського нагір’я в центрі Ірану, і знайшли сліди стародавніх поселень. На думку фахівців, жителі належали до культури, яка процвітала у регіоні не менш ніж п’ять тисяч років тому. Який саме народ будував міста, свідчення яких вдалося розкопати, наразі невідомо.

«Поселення створювалися в цьому регіоні протягом тисячоліть і залишили після себе процвітаючу культуру, яка, зважаючи на все, досягла стадії цивілізації та урбанізації», – пояснив археолог Ясер Джебраїлі.

Уточнюється, що також археологи виявили артефакти вже відомих – парфянської та сасанідської – епох. Отримані дані підтвердили, що низов’я річки Заяндерхуд були густо населені і в ісламський період, з’явившись у регіоні під час раннього бронзового віку. При цьому, як додав Джебраїлі, є докази і того, що деякі поселення виникли там ще раніше.