Дослідники виявили, що крізь земну кору у атмосферу нашої планети, а згодом – у космос, втікає напрочуд рідкісний газ – гелій. Це другий за поширеністю елемент у відомому нам Всесвіті, який, попри це, напрочуд рідкісний на Землі.

Про це йдеться у дослідженні, опублікованому в журналі Nature.

Гелій – єдиний елемент, який абсолютно невідновлюваний на нашій планеті. Гелій є надзвичайно дефіцитним для людства газом. Ми видобуваємо його з покладів природного газу в земній корі. Такі поклади повільно формуються, піднімаючись крізь земні шари, і врешті-решт розсіюються в атмосфері, а згодом – газ тікає у відкритий космос.

При цьому ми навіть приблизно не знаємо, скільки саме гелію залишилося у надрах планети. Теорія полягає в тому, що, оскільки він не зник повністю за мільярди років, ядро Землі може випускати його з набагато більших, але ще не відкритих запасів.

Певне підтвердження цьому отримали вчені з Каліфорнійського технологічного інституту та Вудс-Хольського океанографічного інституту, які вивчили зразки, взяті з лавових полів віком 62 мільйони років на Баффінових островах у Канаді та Ісландії. Вони виявили, що зразки містять на диво схожі концентрації ізотопів гелію. Як пише Futurism, це свідчить про те, що вони походять з одного джерела, яке, найімовірніше, знаходиться глибоко-глибоко під землею, і повільно витікає з часом.

Гелій може не лише привідкрити таємницю перших днів існування Землі, але й потенційно може допомогти вченими краще вивчити вкрай важкодоступне ядро Землі. Якщо ядро протікає, у нас може з’явитися ще один спосіб вивчити процеси, що відбуваються в ньому, і дізнатися дещо про те, як планети, подібні до нашої, утворюються з вихору пилу та первісного газу.

Вчені вважають, що джерело гелію на досліджених лавових полях у Канаді та Ісландії може походити з ядра Землі. Такі висновки вони зробили, взявши до уваги наявність інших благородних газів, таких як неон, що збігається з умовами, які були присутні в той час, коли Земля ще активно формувалася мільярди років тому.

Вчені сподіваюся, що якщо вони мають рацію щодо джерела походження газу, це може дати неоціненну інформацію про процеси та умови, що існували на момент виникнення нашої планети.