Науковці з Франції та Великої Британії виявили рідкісний інгредієнт у складі фарби, якою з 1503 по 1519 роки писалася картина “Мона Ліза” Леонардо да Вінчі.

Дослідження опубліковане в Журналі Американського хімічного товариства, передає ChesnoNews.

Дослідники вивчили ділянку на основному шарі картини за допомогою рентгенівського випромінювання синхротрона – установки, в якій частинки прискорюються до швидкості, близької швидкості світла.

При цьому проаналізований фрагмент настільки маленький, що його розмір не перевищує розмір людського волосся.

Зокрема, науковці знайшли у шарі фарби побічний продукт оксиду свинцю (плюмбонакріт). Ймовірно, художник застосовував порошок оксиду свинцю для того, щоб фарба була густішою та висихала у кілька разів швидше.

Це відкриття є важливим, оскільки дає нові відомості про техніку живопису Леонардо да Вінчі. Крім того, воно може допомогти в подальшому дослідженні та реставрації картини.

“Мона Ліза” – це портрет жінки, написаний Леонардо да Вінчі у 16 столітті. Картина є однією з найвідоміших і найцінніших у світі. Вона зберігається в Луврі в Парижі. Картина зображує жінку з загадковою усмішкою. Її точна ідентифікація невідома, але вважається, що вона зображує Лізу Герардіні, дружину флорентійського торговця шовком Франческо дель Джокондо. За даними науковців та істориків, Леонардо да Вінчі працював над “Моною Лізою” протягом 16 років, але не закінчив її. Причини цього невідомі, але ймовірно, вони пов’язані зі здоров’ям художника.