Міжнародна група вчених дослідила, що станеться, якщо Земля припинить обертатися. Підраховано, що наша планета обертається на схід зі швидкістю 1673 км на годину. Раптова зупинка Землі призведе до того, що все, включно з людьми, буде відкинуто вперед зі швидкістю, яка дорівнює обертанню.

Про це інформує Science Alert, передає ChesnoNews.

«Незалежно від того, де ви опинитеся, наслідки будуть фатальними. Дерева, будівлі та навіть вода відчують раптове прискорення. Будівлі можуть зруйнуватися, а вода почне виходити з берегів і затоплювати сушу перед зіткненням», — пояснив вчений-геолог Джозеф Леві.

Для людей, які перебувають ближче до полюсів, наслідки будуть менш катастрофічними та все одно небезпечними. Вісь обертання у цих регіонах дещо менша, і швидкість обертання нижча, що зробить зіткнення не таким руйнівним.

«Якби Земля перестала обертатися поступово, а не миттєво, результати були б також катастрофічними. Періоди дня і ночі істотно зміняться, сонячне випромінювання підсмажить ґрунт і випарує воду. Загибель рослинності та утворення крижаних щитів стануть перманентним явищем», — вважають науковці.

Однак дослідники певні, що сценарій повної зупинки Землі малоймовірний. Водночас процес приливного гальмування повільно уповільнює обертання Землі на 2,3 мілісекунди кожні 100 років.

«Навіть якби ми використовували обертання планети для задоволення енергетичних потреб, знадобилося б близько 1 млн років, щоб уповільнити Землю до повної зупинки», — додав Леві.