З 1 вересня в Україні розпочне роботу програма “податкової амністії”, що передбачає ведення добровільного декларування фізичними особами належних їм активів і сплати одноразового збору в бюджет.

Про це 31 серпня під час брифінг повідомив міністр фінансів Сергій Марченко, передає ChesnoNews.

“З 1 вересня починається процес одноразового добровільного декларування Це дуже важливий етап. З завтрашнього дня громадяни України матимуть можливість одноразово задекларувати можливі доходи: нерухоме, рухоме майно, які вони вважають можливим задекларувати”, — повідомив Марченко.

За його словами, це право і можливість, яке в майбутньому дає змогу громадянам, щоб “ніхто в жодному випадку ніколи не запитував про походження цього майна”.

“Йде мова про доходи, по яких можливо не були сплачені податки, або інформація про сплату таких податків відсутня і громадяни не можуть довести, що такі доходи здобуті. Декларування відбуватиметься впродовж року. Зараз ми тільки стартуємо”, — розповів міністр.

Він додав, що в основному сервіси щодо декларування надаватиме податкова. Також Марченко допустив зміни у правовій базі, а також постанови Кабміну. Міністр закликав громадян, які мають великі активи — “задекларувати статки, сплатити компенсацію і спокійно розпоряджатися активами”.

Кого стосуватиметься декларування

За словами голови комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева податкова амністія є “можливістю”, а не “ревізією статків”.

“Це не про перевірки: хто скільки заробив й де держава чогось не знає. Ніхто не буде приходити до людей і запитувати про майно. Але в майбутньому кожен українець, напевне, буде здійснювати певні коштовні придбання. І аби в майбутньому він зміг використовувати ці гроші без будь-яких обмежень, доводячи їх легальне походження як в Україні, так і закордоном, ми й закликаємо наших громадян взяти участь у податковій амністії, — розповів Гетманцев.

Він додав, що взяти участь в амністії всі охочі: “Ми жодних обмежень не встановлювали у законопроєкті. Це податкові резиденти України, які є резидентами на момент декларування, або отримання доходу. Тобто можливою є ситуацію, коли людина жила в Україні протягом тривалого часу, потім поїхала за кордон, але заробивши статки, хоче їх задекларувати”.

З його слів, у “податковій амністії” не зможуть взяти участь чиновники з 2005 року, а також ті люди, які перебувають під санкціями.

Умови амністії

Декларування в межах програми “податкової амністії” здійснюватиметься за трьома майновими ставками:

  • перша ставка (загальна) — 5%: поширюється на будь-які активи, які перебувають в Україні (передусім — гроші);
  • друга ставка — 2,5%: якщо платник вирішив інвестувати гроші в державні цінні папери, які випускає Мінфін;
  • третя ставка — 7% на перше півріччя, 9% на друге: щодо закордонних активів.