Кожен третій хворий на коронавірус в Ізраїлі – представник ортодоксального сектора.

Про це заявив головний координатор боротьби з коронавірусом в Ізраїлі професор Роні Гамза 20 серпня, передає ЧЕСНО з посиланням на іноземні ЗМІ.

Він висловив побоювання, що значне число ультраортодоксів ухиляється від здачі аналізів. Тим часом рівень захворюваності серед них втричі вище, ніж в цілому в країні.

Головний координатор висловив тривогу з приводу того, що показники захворюваності практично не знижуються. Кількість виявлених випадків зараження коливається між 1600 і 1700 на добу.

З представлених професором даних випливає, що від 36% до 39% знову виявлених випадків зараження припадають на частку ультраортодоксів. Частка арабського сектора становить 20%, тобто приблизно відповідає питомої чисельності арабського населення.

Головний координатор боротьби з коронавірусом рекомендував уряду максимально обмежити виїзд паломників до Умані в Україну на могилу рабі Нахмана – в зв’язку з високою небезпекою спалаху масового зараження.

Роні Гамза заявив, що якщо протягом місяця не вдасться знизити добовий показник зараження до 400 випадків, в переддень свята Рош ха-Шана (18 вересня) в Ізраїлі також буде введений жорсткий карантин у тих районах країни, де зберігається високий рівень захворюваності. Навіть доведеться ввести особливий регламент колективних молитов – з обмеженим числом учасників, переважно під відкритим небом. Щодо масових поїздок цього року паломників в Україну на могилу рабі Нахмана, то про це вже навіть не йдеться. Ізраїль нині готується до того, що восени треба буде знову вводити жорсткий карантин.