16 лютого у Черкасах встановлено перший «Япомогабокс», який приймає пластикові пляшки та нараховує бали, що передаються на благодійні проєкти. «Япомогабокс» знаходиться у сквері «Юність». Кошти для встановлення «Япомогабоксу» зібрано в рамках фестивалю CherITy Fest, організатором якого є IT-компанія SPD-Ukraine.

«Япомогабокс» перетворює пластикові пляшки на благодійні внески для підтримки благодійних проєктів у трьох напрямках допомоги: безпритульним тваринам,  дітям з особливими потребами, людям похилого віку. Кожен може здати пластикову пляшку, за яку нараховуються певні кошти (бали). Після цього можна обрати напрямок благодійності, на який переказати кошти, натиснувши відповідну кнопку-долоньку зліва від екрану.

«Япомогабокс» приймає скручені ПЕТ-пляшки з-під напоїв об’ємом до 2-х літрів, які потім відправляються на вторинну переробку. У кінці кожного місяця благодійна організація «Япомога» проводить підрахунок зібраних коштів та перераховує їх у фонди, з якими співпрацює.

Це перший «Япомогабокс» у Черкасах та Черкаській області та дев’ятнадцятий в Україні. 15 «Япомогабоксів» встановлено у Києві та 3 у Хмельницькій області. За 2021 рік за допомогою проєкту вдалося переробити 19 632 кг пластику. 30 000 людей щомісяця здають свої пляшки в «Япомогабокс», а не викидають у смітник.

Кошти для встановлення «Япомогабоксу» зібрано в рамках CherITy Fest 2021 – спортивно-благодійного фестивалю, метою якого є популяризація спортивних ініціатив та об’єднання ІТ-компаній Черкас для підтримки благодійних проєктів та благоустрою міста. Головним організатором фестивалю є IT-компанія SPDUkraine.

Олександр Садовський, CEO та співзасновник SPD-Ukraine, зазначає: «Ми вже 7 років організовуємо фестиваль CherITy Fest, і кожного року спрямовуємо кошти, зібрані протягом фестивалю на благодійні ініціативи. Наприклад, минулого року спільно з всеукраїнською організацією «Україна без сміття» ми підвищували екосвідомість міста – провели 2 лекції із сортування та переробки сміття, а також встановили лавки з сонячними батареями для підзарядки гаджетів. Ми дуже раді, що завдяки фестивалю цього року у Черкасах з’явиться перший «Япомогабокс».

«З «Япомога» люди не витрачають свої кошти на допомогу – їм достатньо приносити пластикові пляшки і здавати в наш спеціальний апарат, заробляти бонусні 5 копійок з кожної пляшки і відправляти їх на допомогу тим, кому вона потрібна. Завдяки бажанню та зусиллям компанії SPD-Ukraine, а також партнерам фестивалю CherITy, ми даємо можливість черкащанам утилізувати пластикові пляшки та чинити благодійність одночасно. Сподіваюсь, що це тільки початок, і скоро в кожному парку, торгівельному центрі, АЗС і, найголовніше, в школах міста Черкаси будуть стояти «Япомогабокси», які стануть новими друзями для містян!» – коментує Руфат Раїмов, засновник проекту «Япомога».

Цього року до участі у фестивалі та зборі коштів для встановлення «Япомогабоксу» приєдналися IT-компанії Active Bridge, Andersen, Everlabs, Triare, Default Value, UAPP, Ekreative, Wise, РАСК. ІН-АГРО, Titanium Technologies, Master of Code Global, SPD-Ukraine та партнери фестивалю – Фонд «МХП-Громаді» та Ukrsibbank BNP Paribas Group.