Велике виверження магнітної нитки на Сонці створило «вогняний каньйон» шириною приблизно 10 тис. км.

Про це повідомляє Space, передає ChesnoNews.

Сонячні магнітні нитки — це хмари іонізованого газу, що розташовані над сонячною поверхнею та стиснуті між магнітними областями протилежної полярності. Вони, як правило, мають форму витягнутих і нерівних ліній.

Вони пронизують сонячну атмосферу, реагуючи на магнітне поле зірки. Коли магнітне поле стає нестабільним, нитка руйнується, що може призвести до великих вибухів.

Поки що вчені не визначили, чи призвело виверження до коронального викиду маси (КВМ) — коли заряджена плазма з верхніх шарів сонячної атмосфери викидається в космос.

Якщо частина КВМ була спрямована на Землю, це може викликати полярні сяйва наприкінці цього тижня.

Полярні сяйва виникають, коли енергійні частинки від Сонця врізаються в верхні шари атмосфери Землі зі швидкістю 72 млн км/год. Потім магнітне поле Землі перенаправляє ці частинки до північного та південного полюсів, де вони потрапляють в атмосферу Землі, збуджуючи атоми та молекули газу та створюючи полярні сяйва.

Вчені прогнозують, що сезон полярних сяйв буде зростати, оскільки наближається «сонячний максимум» — період сонячної активності протягом близько 11-річного сонячного циклу.